Acest articol este disponibil și în limba engleză (ENGLISH).
- Știați că? – lucruri mai puțin știute despre Hawaii
- Am fost acolo – detalii despre vacanța noastră
- Impresii de călătorie – impresii după 1 săptămână petrecută în Hawaii
- Itinerariu 7 zile în O’ahu și Big Island – locații pe care le-am vizitat în Hawaii
Aloha!
Hawaii face parte din Statele Unite ale Americii și este singurul stat american situat în Oceanul Pacific și format în totalitate din insule (137 insule, insulițe, atoli, recife). Acesta este cel mai izolat lanț insular din lume, fiind situat la peste 3200km/2000mile de uscat.
Cele mai mari 8 insule care formează arhipelagul Hawaiian sunt:
- Hawaiʻi Island (The Big Island)
- Maui (The Valley Isle)
- O’ahu (The Gathering Place)
- Kaua’i (The Garden Isle)
- Moloka’i (The Friendly Isle)
- Lānaʻi (The Pineapple Isle)
- Ni’ihau (The Forbidden Isle)
- Kaho’olawe (The Target Isle)
Într-una din vacanțele trecute am avut ocazia să vizităm insulele O’ahu și Big Island. Dacă în copilărie răspundeam ironic cu expresia “Mă duc în Honolulu” când cineva mă întreba unde merg și nu îmi convenea acea curiozitate din partea oamenilor, iată că mai târziu am ajuns cu adevărat acolo. 🙂
- Numele Hawaii înseamnă patrie (homeland).
- Hawaii are propriul fus orar (Hawaii Standard Time / GMT-10) ;
- Suprafața Hawaii-ului crește cu 16 hectare/42 acri în fiecare an din cauza erupțiilor vulcanice (Vulcanul Kilauea, cel mai activ vulcan din lume, a erupt ultima dată în 2018). Lava care se scurge atinge nivelul mării și creează o nouă suprafață;
- Mauna Loa este unul dintre cei mai mari vulcani din lume. Câmpurile sale de lavă sunt folosite de către cercetători pentru că terenul se aseamănă celui de pe Lună și Marte;
- Cea mai scăzută temperatură din Hawaii a fost înregistrată pe vârful vulcanului Mauna Kea numit și Muntele Alb (-11°C/12°F), acesta fiind cel mai înalt munte din lume măsurat de la bază la vârf (peste 10,000m/33,000feet);
- Cel mai popular concept de ghirlandă lei în cultura hawaiiană este o coroană de flori date la sosire sau la plecare ca simbol al afecțiunii;
- Plantația Dole de ananași din nordul insulei O’ahu include cel mai mare labirint din lume (Pineapple Garden Maze) realizat din 14000 de plante.
- În Hawaii au fost amenajare platourile de filmare pentru mai multe filme de la Hollywood: Jurassic Park & Jurassic World, 50 First Dates, Godzilla, Tropic Thunder și You, Me and Dupree. Multe dintre aceste locații pot fi vizitate în rezervația Kualoa Ranch.
- Panourile publicitare și jocurile de noroc sunt interzise în Hawaii. La fel se întâmplă și cu șerpii, singurele locuri în care aceștia pot fi văzuți fiind grădinile zoologice. Aceștia au fost interziși pe insulă pentru a proteja păsările și alte specii de animale care puteau fi vânate de către șerpi;
LOCAȚIE
Hawaii / Statele Unite ale Americii / Oceanul Pacific.
DURATA & LUNA
O săptămână în decembrie.
TRANSPORT
Bilete de avion:
- Amsterdam – Honolulu (O’ahu) (via Las Vegas unde am petrecut 3 zile la întoarcere – vezi articole aici) → momondo.com
- Honolulu (O’ahu) – Hilo (Big Island/Island of Hawai’i) → hawaiianairlines.com
Închirierea mașinii → Alamo
CAZARE
Kapolei (O’ahu) și Pāhoa (Papaya Farms Rd/Big Island) – Airbnb.
ZBOR → Am luat decizia de a vizita Hawaii după ce am găsit pe momondo un bilet de aproximativ 500€ din Amsterdam până în Honolulu (insula O’ahu), capitala Hawaii-ului. Prețul ni s-a părut rezonabil pentru distanța respectivă. Am cumpărat însa alte 2 bilete de avion separat pentru că am vrut să vizităm o a doua insulă din Hawaii, Big Island, și să stăm câteva zile în Las Vegas la întoarcere.
Fără să contorizăm timpul petrecut cu cele 2 escale, am parcurs în total 18h în avion din Olanda până în Hawaii. Pe segmentul de zbor cel mai lung (Frankfurt-Los Angeles, 12h) timpul a trecut foarte repede pentru că am văzut 4 filme și am avut inclusiv semnal Wi-Fi, așa că am schimbat mesaje cu familia.
DIFERENȚĂ DE FUS ORAR → Între Amsterdam și Honolulu este o diferență de fus orar de 11h. În prima noapte petrecută în Hawaii m-am trezit la 4 dimineața. Apoi, treptat, m-am acomodat cu noul fus orar. Însă la întoarcere a fost foarte greu pentru că inițial am stat în Las Vegas câteva zile (3h diferență față de Hawaii), apoi am aterizat într-o dimineață în Amsterdam, iar seara aveam avion către Romania ca să ne petrecem vacanța de Crăciun cu familia.
CLIMĂ → Vremea a fost per total frumoasă, cu temperaturi în jurul valorii de 26°C/80°F. Am avut parte și de ploi tropicale scurte care ne-au luat prin surprindere și ne-au determinat să ne cumpăram pelerine de ploaie. Însă, pe insula Big Island vântul sufla atât de tare, încât aveai impresia că o sa te ia pe sus. Iar oceanul era foarte învolburat, prilej de bucurie pentru surferi, dar nu și pentru cei dornici să înoate.
Pe de altă parte, pe faimoșii vulcanii Mauna Kea și Mauna Loa a căror altitudine depășește 4000m/13,000feet, temperatura nu era mai mare de 7°C/44°F. E inutil să mai spun cât mi-a fost de frig, cu atăt mai mult cu căt nu plecasem din Europa cu geacă, chiar dacă era decembrie, pentru că știam că merg la căldură și în plus nu aveam nici bagaj de cală. În timpul drumețiilor de pe vulcani am luat pe mine toate hanoracele pe care le aveam în bagaj, iar de cald mi-a ținut un șal gros și lung din lână cu care m-am învelit și în avion. Geacă mi-am cumpărat abia în zilele următoare din Las Vegas, dar nu pentru că mi-ar mai fi fost frig, ci pentru că mi-a plăcut mult culoarea ei. 🙂
INSULE → În acea săptămână am vizitat 2 insule, O’ahu (cea pe care se află capitala statului, Honolulu) și Big Island. Însă data viitoare îmi doresc foarte mult să ajung în Kaua’i, numită și “The Garden Isle”.
O’ahu nu m-a impresionat foarte tare, mai ales din cauza traficului și a agitației. Se circula bară la bară pe o autostradă cu 4 benzi pe sens. Pe de altă parte, insula are farmecul ei care nu poate fi contestat. Peisajele cele mai spectaculoase constau în crestele ascuțite și împădurite ale munților și explozia de verdeață de la poalele lor.
Pe de altă parte, Big Island era foarte liniștită, aridă și misterioasă pe alocuri, mai ales în zonele în care lava “măturase” din calea ei așezările și natura. Pe insulă am întâlnit foarte mulți hipioți al căror stil de viață boem și neconvențional se integra perfect în acel peisaj. Aceștia trăiau în corturi sau rulote.
NATURĂ/VEGETAŢIE → Înainte să ajung acolo, în mintea mea Hawaii era conturat ca un tărâm cu vedere la ocean, muntos, sălbatic, cu creste ascuțite și bogate în verdeață. La fața locului, am fost surprinsă să găsesc Honolulu, O’ahu, o locație atât de comercială și de aglomerată. Adevărata atmosferă relaxată le-am găsit abia pe Big Island, locul în care cu numai jumătate de an înainte (mai 2018) avusese loc erupția vulcanului Kīlauea care a transformat complet peisajul într-unul sterp, distrugând 700 de case în total.
CURCUBEIE → Hawaii a fost locația în care am văzut într-o săptămână mai multe curcubeie decât văzusem poate în ultimii ani la un loc. În fiecare zi apărea cel puțin un curcubeu pe cer.
În mitologia hawaiiană, curcubeiele joacă un rol foarte important. Se consideră că ele sunt folosite de către zei drept drum între ceruri și Pământ.
CONCLUZIE GENERALĂ → Hawaii este locul de care îmi amintesc de fiecare dată cu plăcere și îmi trezește un sentiment de liniște și pace datorită naturii spectaculoase întalnite în special pe Big Island.
Itinerariu 7 zile în O’ahu și Big Island
Apăsați pe săgeata mică de pe hartă (colțul din stânga sus) pentru a vedea numele tuturor obiectivelor turistice menționate în acest articol.
ZIUA 1 – O’ahu
- Diamond Head State Monument
- Kalaniana’ole Hwy (Hwy 72) – lookout points
- Tantalus Drive (Tantalus lookout)
- Honolulu
- Waikiki Beach
ZIUA 2 – O’ahu
- Manoa Falls Trail / Lulumahu Falls Trail
- Haleiwa North Shore / Waimea Valley
- Hiking (Stairway to Heaven Trail / Ka’au Crater Hike / Three Peaks – Olomana Trail)
ZIUA 3 – O’ahu
- Makapu’u Point Lighthouse Trail
- Koko Crater Railway Trail
- Waikiki Beach
ZIUA 4 – Big Island
- Pahoa City
- Kaimu – Chain of Craters Road
- Hawai’i Volcanoes National Park
ZIUA 5 – Big Island
- Mauna Kea Summit – Humu’ula Trail
ZIUA 6 – Big Island
- Pu`uhonua O Hōnaunau National Historical Park
- Two Step Beach (Hōnaunau Bay)
- White Sand Beach (Kailua-Kona)
ZIUA 7 – Big Island
ZIUA 1 – O’ahu
- Honolulu
- Waikiki Beach
- Diamond Head State Monument
- Tantalus Drive (Tantalus lookout) – Round Top Drive
- Kalaniana’ole Hwy (Hwy 72) – lookout points
Honolulu
Honolulu este capitala statului Hawaii.
Câteva dintre principalele atracții ale insulei sunt:
- Pearl Harbor – cel mai mare port natural din Hawaii; numele vine de la perlele care au fost odată recoltate din acea zonă; în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, baza navală americană a fost bombardată de către japonezi, ceea ce i-a determinat pe americani, neutri până în acel moment, să intre oficial în război; acțiunea Japoniei a fost una preventivă pentru a împiedica Flota Pacificului din Statele Unite să nu interfereze cu acțiunile sale militare planificate în sud-estul Asiei împotriva teritoriilor de peste mări ale Regatului Unit, Olandei și Statelor Unite;
- Waikiki Beach – zona cosmopolită este cunoscută pentru resorturile de lux, zona de shopping și de distracții și multitudinea de sporturi acvatice: surf, canoe, snorkeling, înot;
- Diamond Head State Monument
Diamond Head (Lēʻahi) State Monument
Diamond Head este un con vulcanic din O’ahu care se află lângă marginea estică a coastei Waikiki și este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe insulă. Traseul de 1.2km/0.8mile care duce pe vârful Lē‘ahi poate fi parcurs în 1.5-2h. Ultima urcare este la 4:30 PM. Traseul pornește de la baza craterului și poate fi o provocare pentru cei care nu au condiție fizică pentru că include ~100 de trepte chiar aproape de vârf. Însă este un traseu care poate fi abordat, însă recompensa va fi pe măsură: o priveliște superbă deasupra oceanului și a capitalei Honolulu.
Nu uitați să aveți suficientă apă de băut la voi în timpul traseului!
Traseul a fost amenajat în 1908 pentru a fi folosit de către armata americană ca punct de observație pentru prevenirea atacurilor împotriva insulei.
Tantalus Drive (Tantalus lookout) – Round Top Drive
Muntele Tantalus (Puʻuohiʻa) este un paradis prin jungla tropicală. Tantalus Drive este conectat cu Round Top Drive, formând o buclă. Drumul șerpuiește prin inima pădurii. Această zonă poate reprezenta o escapadă scurtă din capitala Honolulu pentru iubitorii de drumeții sau de ciclism.
Singurul inconvenient din zona Tantalus este dat de precipitațiile destul de dese. Acesta a fost și motivul pentru care noi nu am reușit să facem o drumeție prin pădurea respectivă.
Kalaniana’ole Hwy (Hwy 72)
Autostrada Kalaniana’ole dintre Hawaii Kai și Waimanalo este un drum pitoresc de ~30km/18mile care străbate regiunea de sud-est a insulei O’ahu. De-a lungul său acesta intersectează mai multe atracții:
- Koko Head Crater – crater vulcanic care poate fi explorat urcând ~1000 de traverse de cale ferată care sunt folosite pe post de trepte și care au fost construite pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial;
- Hanauma Bay – cea mai populară plajă de snorkeling a insulei;
- Lanai Lookout – locul de unde pot fi văzute insulele vecine Molokai, Lanai și Maui dacă este senin afară;
- Halona Blowhole lookout și Halona Beach Cove (Atenție, curenții oceanului sunt foarte periculoși!);
- Lookout Makapu’u – priveliște către Makapu’u Beach, Sandy Beach, Kaohika’ipu și Rabbit Island;
- Traseu Ka Iwi Scenic Shoreline – care duce la Makapu’u Lighthouse;
ZIUA 2 – O’ahu
- Manoa Falls Trail / Lulumahu Falls Trail
- Haleiwa North Shore / Waimea Valley
- sau Hiking (Stairway to Heaven Trail / Ka’au Crater Hike / Three Peaks Trail)
Manoa Falls Trail
Traseul până la Cascada Manoa este relativ scurt și ușor ca dificultate. Acesta are o lungime de 2.5km/1.6mile care poate fi parcursă în 1-2h, în funcție de câte opriri faci pe traseu pentru a poza natura. Precipitațiile sunt foarte abundente în acea zonă, motiv pentru care și vegetația este din belșug. Poteca, adesea noroioasă și alunecoasă, șerpuiește prin inima pădurii, ajungând în final la cascada de 45m/150feet înălțime. În zona respectivă au fost filmate scene din „Jurassic Park” și din serialul TV „Lost”.
În apropiere de Manoa se află o altă cascadă, Lulumahu. Singura diferență este că poteca care duce la Lulumahu este una sălbatică, neamenajată.
Haleiwa North Shore
Orașul Haleiwa, împreună cu Coasta de Nord a insulei O’ahu, sunt cunoscute drept capitala mondială a surf-ului. Zona respectivă se află la numai 1h de condus de Waikiki.
Tot pe coasta de nord puteși vizita plantația Dole de ananași care include cel mai mare labirint din lume (Pineapple Garden Maze) realizat din 14,000 de plante sau puteți face o drumeție în parcul național Waimea Valley.
Hiking
- Stairway to Heaven Trail (Haiku Stairs) – ascensiune abruptă de 4.6km/2.9mile care include aproape 4000 de scări care urcă până pe creasta muntelui, oferind o priveliște spectaculoasă asupra insulei și a oceanului; scările au fost construite în 1942 de către Forțele Navale americane (U.S.Navy) pentru a transmite semnale radio către navele din Oceanul Pacific; în prezent, acest traseu este păzit deoarece este interzis publicului; principalul motiv îl reprezintă siguranța drumeților; amenda pentru cei care se aventurează pe traseu poate ajunge până la $1000, însă acest lucru nu îi impiedica pe unii să facă această drumeție;
- Ka’au Crater Hike (Three Waterfall Hike) – traseu de dificultate ridicată care durează între 4-6h, abrupt și alunecos pe alocuri, însă spectaculos per total datorită peisajului sălbatic (vegetație, cascade, crater);
- Three Peaks (Olomana Trail) – traseul de 7.1km este unul dintre cele mai dificile din O’ahu; partea cea mai grea este să ajungi la vârful al doilea și al treilea din cauza porțiunilor abrupte, poteca putând fi plină de namol, ceea ce crește riscul de alunecare;
ZIUA 3 – O’ahu
- Makapu’u Point Lighthouse Trail
- Koko Crater Railway Trail
- Waikiki Beach (water sports)
Makapu’u Point Lighthouse Trail
Traseul de ~2h pornește de lângă autostrada din sudul insulei, Kalanianaole Highway (Hwy. 72), și este una dintre cele mai faimoase drumeții din O’ahu. Drumul este asfaltat, ceea ce face posibilă urcarea cu cărucioare cu copii. Vizitatorii pot lua cu ei binocluri și dacă au noroc pot vedea în depărtare balenele cu cocoașă în sezonul noiembrie-mai sau păsările de pe insulițele vecine.
Dacă veniți din nordul insulei, până să ajungeți la Makapu’u veți trece pe lângă Sea Life Park din Waimānalo, un parc care găzduiește mamifere marine și un acvariu, fiind în același timp un sanctuar pentru păsări.
Koko Crater Railway Trail
Acesta este un traseu inedit, ascensiunea până pe craterul Koko făcându-se pe o cale ferată abandonată ale cărei 1000 de traverse sunt folosite pe post de trepte. Calea ferată a fost construită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a transporta provizii care urmau să fie stocate în buncăre pe vârful muntelui.
Urcarea durează ~1h30 și necesită o condiție fizică medie. La începutul traseului am întâlnit un localnic încălțat în șlapi care sărea de pe o treaptă pe alta cu ușurință, fără să facă pauze. Se vedea că avea experiență, motiv pentru care ne-a depășit cu ușurință. Noi nu apucasem încă să ajungem în vârf, în timp ce el urca a doua oară pe traseu.
Waikiki Beach
Waikiki este una dintre cele mai faimoase plaje din lume. Aceasta a fost construită de către oameni și este împărțită în 8 zone: Ft. DeRussy, Duke Kahanamoku, Halekulani, Royal Hawaiian, Kuhio, Kapiolani, Queens și Kaimana. După cel de-Al Doilea Război Mondial când turismul a început să se dezvolte în Hawaii, a fost adus nisip de pe alte insule pentru a stopa eroziunea plajei.
ZIUA 4 – Big Island
- Pahoa City
- Hawai’i Volcanoes National Park – Kaimu, Chain of Craters Road
Pahoa City
Atmosfera din orașul Pahoa din Big Island este una extrem de relaxată, în stil hippie, însă ascunde multe destine marcate pe viață. O parte din farmecul orașului s-a pierdut o dată cu erupția vulcanului Kīlauea care a început în mai 2018 și care a transformat pentru totdeauna aspectul insulei, lava distrugând ~700 de locuințe și înghițind drumuri și vegetație în calea sa.
În prima seară petrecută pe insulă eram în căutarea locului de cazare, eram obosiți, era noapte și am ignorat un panou care spunea că drumul se blochează, ajungând în secunda următoare cu mașina în fața unui “munte” negru de ~2m înălțime așezat perpendicular pe drum, blocând complet trecerea. Era vorba despre lava pietrificată provenită de la erupția vulcanică. Acela a fost cel mai mare șoc și adevărata conștientizare a ceea ce forța naturii poate să producă.
Hawai’i Volcanoes National Park
Big Island este formată din cinci vulcani separați: Kohala, Mauna Kea, Hualālai, Mauna Loa și Kilauea.
Hawai’i Volcanoes National Park încearcă să protejeze peisaje unice. Parcul se întinde de la ocean până la vârful Mauna Loa (4,168m/13,677feet) și include culmile a doi dintre cei mai activi vulcani din lume – Kīlauea și Mauna Loa. Kīlauea a erupt ultima dată în 2018 și o dată cu acel eveniment, ~600m/2000feet din înălțimea craterului s-a prăbușit, având acum forma unei căldări uriașe care emană un puternic miros de sulf.
Parcul a suferit o mulțime de daune în timpul erupției vulcanului Kīlauea. În acest moment, doar anumite porțiuni sunt deschise publicului, în timp ce pentru altele se așteaptă finalizarea reparațiilor.
Parcul cuprinde mai multe puncte de atracție. Printre acestea se află și Steam Vents. Apa subterană ajunge în contact cu rocile vulcanice fierbinți și iese la suprafață sub formă de aburi. Pământul este atât de fierbinte la doar câțiva metri adâncime, încât rădăcinile copacilor nu pot supraviețui. Doar ierburile și plantele cu rădăcină superficială cresc în acea zonă.
O altă atracție este Devastation Trail. Poteca asfaltată permite vizitatorilor să exploreze locul în care a avut loc erupția craterului Kīlauea Iki în anul 1959.
Kaimu – Chain of Craters Road
Tot parte din Hawai’i Volcanoes National Park este și Kaimu – Chain of Craters Road. De-a lungul timpului au avut loc multe erupții vulcanice și lava a inundat constant drumul pitoresc Chain of Craters Road. În prezent, acesta are 30km/18mile lungime și se întinde de la Lua Manu Crater (Kīlauea Caldera) până la Hōlei Sea Arch.
Zona este complet pustie acum, austeră, putându-se vedea cum lava a înaintat sinuos de-a lungul câmpiei până la linia de coastă, creând forme de relief vulcanic complexe, întortocheate. Când ajungi acolo ai impresia că ai pășit pe o altă planetă. Din loc în loc, vegetația și-a croit drum printre lava pietrificată, dând un strop de culoare peisajului.
ZIUA 5 – Big Island
- Mauna Kea Summit – Humu’ula Trail
Mauna Kea (4205m/13796feet) face parte din Hawai’i Volcanoes National Park și este cel mai înalt munte din Hawaii și cel mai înalt munte din lume măsurat de la bază până la vârf. Acesta se află la ~6000m sub fundul mării.
By Frank Ravizza – Own work, CC BY-SA 4.0, Link
Drumeția (Humu’ula Trail) de pe acest vulcan inactiv a fost una dintre cele mai spectaculoase experiențe trăite în Hawaii. Traseul nu include pante foarte abrupte, nu are zone expuse, însă ce este cel mai dificil de suportat este soarele arzător (nu există zone de umbră) și altitudinea de peste 4000m care îți poate da stări de oboseală sau dureri de cap. Este indicat să petreci cel puțin jumătate de oră la Hale Pōhaku (2800m/9200feet) pentru a te aclimatiza, înainte de a urca pe vârf.
Datorită altitudinii ridicate, a umiditătii scăzute, a lipsei poluării luminoase și a vremii bune, Mauna Kea constituie un loc aproape ideal pentru observații astronomice. După construirea unui drum de acces cu mașina în 1964, pe vârf au fost montate 13 telescoape, Mauna Kea Observatories, finanțate de 11 țări. Pe platoul de la Mauna Kea domneste liniștea, iar vizitatorii se află deasupra stratului de nori. Apusul este un moment cu adevărat special, când deasupra norilor cerul capătă nuanțe sângerii.
ZIUA 6 – Big Island
- Pu`uhonua O Hōnaunau National Historical Park
- Two Step Beach (Hōnaunau Bay)
- White Sand Beach/Magic Sands Beach Park/Laʻaloa Beach
Pu`uhonua O Hōnaunau National Historical Park
Pu’uhonua o Hōnaunau este un parc istoric național, iar în tradiția hawaiiană străveche pu’uhonua era un loc sacru de refugiu pentru cei care încălcaseră anumite legi (kapu) și care riscau pedeapsa cu moartea. Cei ajunși în locul de refugiu erau iertați de către Kahuna și li se acorda o a doua șansă la viață. Locul adăpostește multe statuete de lemn ale zeilor (ki’i) și oasele a 23 dintre căpetenii (ali’i).
Two Step Beach
Imediat lângă Pu`uhonua O Hōnaunau National Historical Park se află plaja Two Step. Această locație este foarte cunoscută printre iubitorii de snorkeling. Plaja nu este una clasică din cauza prezenței lavei, însă oferă o intrare facilă în fascinanta lume subacvatică. Dacă ai noroc, poți vedea inclusiv delfini și broaște țestoase. Imediat lângă mal bancurile de pești colorați înoată printre turiștii aflați în apă. Partea din stânga a golfului este mai puțin adâncă (~3m/10feet), în timp ce în partea din dreapta apa poate depăși 9m/30feet adâncime.
White Sand Beach / Magic Sands Beach Park / Laʻaloa Beach
White Sand este o plajă mică cu apă turcoaz situată în regiunea Kailua-Kona. Valurile sunt destul de puternice, de aceea amatorii de bodyboarding/surf își exersează abilitățile în zonă. Partea de nord a plajei este plină de roci vulcanice pe care stau mulți crabi la soare.
ZIUA 7 – Big Island
- Mauna Loa Summit Trail
Mauna Loa (“long mountain”) este o altă atracție spectaculoasă de pe Big Island. Mai puțin popular decât Mauna Kea, Mauna Loa este cel mai mare vulcan de pe Pământ în ceea ce privește volumul și suprafața acoperite. Acesta constituie mai mult de jumătate din suprafața întregii insule hawaiiene.
Vulcanul a erupt ultima dată în 1984 și este catalogat drept un vulcan scut, având o bază foarte largă și pante foarte puțin înclinate. Aproape întreaga suprafață de la Mauna Loa este acoperită de roci vulcanice având numeroase tuburi pe unde lava s-a scurs în trecut.
Mahalo!
Urmăriți în continuare postările #IDRTravel pentru a descoperi multe alte locuri frumoase de pe pământ.
Să fie zâmbete,
Bianca