Acest articol este disponibil și în limba engleză (ENGLISH).
Maramureș este o regiune din nord-vestul României faimoasă pentru bisericile de lemn cu turle înalte și porțile uriașe sculptate în lemn cu motive tradiționale. Porțile imense se găsesc la intrarea în curtea caselor din satele tradiționale precum Vadu Izei, Bârsana, Budești, Desești, Sârbi (verifică harta de mai jos pentru mai multe detalii legate de localizare).
Cu câțiva ani în urmă am decis să vizităm regiunea Maramureș pentru că am vrut să descoperim natura sălbatică și să facem o drumeție până pe vârful Pietrosul Rodnei (2303 m). Cu toate acestea, articolul de față prezintă și partea tradițională și turistică a Maramureșului.
Apăsați pe săgeata mică de pe hartă (colțul din stânga sus) pentru a vedea numele tuturor obiectivelor turistice menționate în acest articol.
Articolul conține câteva secțiuni utile cu privire la Maramureș:
- Știați că? → lucruri legate de caracteristicile Maramureșului
- Bine de știut → lucruri utile de știut despre Maramureș (cea mai bună perioadă de vizitat, cazare etc.)
- Am fost acolo → detalii despre vacanța noastră care s-a axat pe descoperirea naturii (itinerar, impresii generale)
JUDEȚUL MARAMUREȘ
Maramureș este locul în care simți că te întorci înapoi în timp cu câteva decenii și unde încă se mai păstreză moștenirea rurală intactă a României. Regiunea este faimoasă pentru artele meșteșugărești din zonă, în special sculptura în lemn.
CAPITALA JUDEȚULUI
Capitala Maramureșului este orașul Baia Mare (situat la 70 km de granița cu Ungaria și la 50 km de granița cu Ucraina).
CIMITIRUL VESEL
Localizat în Săpânța, acest cimitir este unic în lume. Crucile sunt vopsite în albastru și redau scene din viața celor care sunt îngropați acolo.
BISERICILE DIN LEMN
Bisericile din lemn din Maramureș, vechi de sute de ani, sunt încă bine păstrate și câteva dintre ele au fost incluse în patrimoniul UNESCO.
CUM SĂ AJUNGI DIN BUCHAREST ÎN MARAMUREȘ
Există câteva opțiuni pentru a ajunge din București în Maramureș:
- cu mașina (distanța de la București la Baia Mare este de ~600 km și călătoria durează ~8h)
- cu avionul și cu mașina (poți zbura până la Baia Mare/Satu Mare/Cluj-Napoca/Oradea apoi poți închiria o mașină sau poți lua trenul sau autobuzul)
Mai multe tururi care includ obiective turistice pot fi verificate aici.
CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ DE VIZITAT MARAMUREȘUL
Cea mai bună perioadă de vizitat Maramureșul este din primăvară până în toamnă când temperaturile sunt ridicate și pădurile sunt verzi.
Iarna are de asemenea farmecul ei, însă drumurile nu sunt bine întreținute și riști să rămâi cu mașina blocată în zăpadă. Mai mult, în timpul iernii temperaturile scad sub 0°C.
LOCAȚIE
Județul Maramureș, nord-vestul României.
DURATA & LUNA
4 zile în aprilie.
TRANSPORT
Cu mașina din București până în Maramureș și înapoi.
CAZARE
Pensiune rezervată pe site-ul turistinfo.ro (Cabana Cerbului).
IMPRESII
Veder din curtea pensiunii Cabana Cerbului
Cabana Cerbului este mai degrabă o vilă modernă, decât una tradițională. În grădină se găsesc câteva decorațiuni din lemn. Însă ce are spectaculos această pensiune este locația foarte aproape de pădure oferind o priveliște minunată asupra munților.
Parcul Național Munții Rodnei
Am fost destul de surprinsă să găsim atât de multă zăpadă în luna aprilie (vezi poza de mai sus). Pentru ca nu mă așteptam la asemenea condiții, nu am venit pregătită cu bocanci impermeabili și am avut de suferit (zăpada depășea jumatate de metru în locurile umbroase). Partea bună a fost că soarele strălucea puternic pe cer și am reușit să fac o pauză ca să îmi usuc șosetele ude de zapadă. Partea mai puțin bună a fost ca am uitat să ne dăm cu cremă de protecție solară și până la sfârșitul zilei aveam fețele complet arse de soare. Mai mult, din cauza temperaturii ridicate exista risc de avalanșă pe porțiunea de traseu de după stația meteorologică, așă că am decis să ne întoarcem din drum și să mergem cu altă ocazie până pe vârf.
Călătoria cu Mocanița a fost o experiență interesantă, bine organizată (dansuri populare, câteva gustări și vișinată incluse în prețul biletului), dar aș fi preferat să găsesc natura mai verde și copacii înfloriți. Data viitoare aș merge cu trenul spre sfârșitul primăverii-începutul verii pentru a avea parte de o natură mai bogată.
Un itinerar de 4 zile în Maramureș poate include:
- Cazare la o pensiune tradițională și degustarea unor feluri de mâncare locale
- Vizitarea satelor tradiționale precum Hoteni, Sârbi, Breb, Ieud, Vadu Izei;
- Călătorie cu Mocănița (plecare din Vișeu de Sus);
- Vizitarea Cimitirului Vesel din Săpânţa;
- Vizitarea bisericilor din lemn din Maramureș (opt dintre ele au fost incluse în patrimoniul UNESCO);
- Vizitarea atelierelor meșteșugarilor din zonă (mai multe detalii aici);
- Drumeții în Carpații Orientali (Parcul Național Munții Rodnei cu vârful Pietrosul Rodnei, 2303 m, sau Parcul Național Munții Maramureșului).
Itinerariul nostru s-a axat mai mult pe descoperirea naturii și mai puțin pe latura tradițională a Maramureșului. Vezi impresiile de după călătorie în secțiunea de mai sus.
ZIUA 1
- București → Moisei (județ Maramureș) cu mașina (~530 km în ~7h30)
- cazare la pensiunea Cabana Cerbului, satul Moisei
ZIUA 2
- Drumeție în Parcul Național Munții Rodnei (Vârful Pietrosul Rodnei, 2303 m)
ZIUA 3
- Plimbare cu Mocănița
ZIUA 4
Înapoi în București cu mașina:
- Vizită la Mănăstirea Agapia
- Vizită la Casa Memorială Alexandru Vlahuță
ZIUA 1
Prima zi am petrecut-o în mașină pe drumul de la București la Moisei (Maramureș). Am ales ruta indicată de Google Maps prin Transilvania (București-Ploiești-Sinaia-Sighișoara-Târgu Mureș-Moisei).
ZIUA 2
Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național ca dimensiune din România. Primele două cele mai înalte vârfuri sunt Pietrosul Rodnei (2303 m) și Ineu (2279 m).
Pentru a ajunge la vârful Pietrosul Rodnei, poți parca mașina la Schitul Borșa Pietroasa și de acolo se merge vreme de ~3h pe traseul marcat cu dungă albastră până la stația meteorologică. De la acel punct până pe vârf mai este de urcat ~1,5h.
ZIUA 3
Mocănița merge din primăvară până în toamnă. Călătoria durează 2h pe calea ferată forestieră de la Vișeu de Sus până la Paltin, paralel cu Valea Vaserului. Trenul face o oprire de 30 minute la Paltin unde turiștii beneficiază de o gustare pregătită la fața locului, privesc un spectacol de dansuri populare și pot face o drumeție scurtă în pădurea din zonă. Dupa acea oprire, trenul se întoarce în Vișeu de Sus.
Verifică acest site pentru a vedea orarul de mers și prețul biletelor.
ZIUA 4
Când ne-am întors în București am ales ruta prin Moldova (Vatra Dornei-Piatra Neamț-Focșani-Buzău-București) ca să putem trece pe la Mănăstirea Agapia și pe la Casa Memorială Alexandru Vlahuță.
Mănăstirea Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri Ortodoxe de călugărițe din România și a fost construită între 1641-1643. Gradina interioară este absolut superbă cu toate acele flori din glastre atent îngrijite de măicuțe.
Mănăstirea Agapia – Sursă imagine
În aceeași zonă se află și Casa Memorială a scriitorului Alexandru Vlahuță. Cea mai cunoscută operă literară a scriitorului este jurnalul de călătorie numit România Pitorească, o prexentare generală a peisajelor românești. Casa memorială a fost construită în anul 1885.
Alexandru Vlahuță Memorial House
Urmăriți în continuare postările #IDRTravel pentru a descoperi minunata Românie și multe alte locuri frumoase de pe pământ.
Bibliografie: [romania-insider.com][romaniatourism.com]