Acest articol este disponibil și în limba engleză (ENGLISH).
Noi am ales să vizităm Seychelles după ce am văzut pe Internet niște poze care păreau ireale. Ne-am îndrăgostit pe loc de acea locație așa că am vizitat-o și a 2-a oară, la 2 ani distanță. Galeriile de poze de la descrierea fiecărei zile din itinerariu explică cel mai bine nebunia noastră de a cheltui banii de două ori pe aceeași destinație exotică.
În ambele vacanțe am vizitat trei dintre cele mai populate și cunoscute insule: Mahé (cu capitala Victoria), Praslin și La Digue (a 4-a insulă ca dimensiune).
Apăsați pe săgeata mică de pe hartă (colțul din stânga sus) pentru a vedea numele tuturor obiectivelor turistice menționate în acest articol.
Spectaculoasa insulă La Digue este de departe favorita noastră, așa că articolul de față este dedicat activităților petrecute numai pe acea insulă. Pentru insula Praslin avem un articol special, Top 10 lucruri de făcut în Praslin. Cât despre Mahé, nu am stat foarte mult acolo și nici nu am fost la fel de organizați ca să putem structura un articol separat.
De acum înainte, în acest articol, toate informațiile vor fi legate de La Digue. Să înceapă călătoria virtuală! ♥
Pe lângă celelalte informații generale prezentate aici și care sunt valabile și pentru insula La Digue, iată alte câteva lucruri utile bine de știut.
- Știați că? → lucruri legate de geografia insulei La Digue (populație, altitudine maximă etc.)
- Bine de știut → lucruri utile de știut despre La Digue (drumuri, transport public, magazine etc.)
- Sfaturi de călătorie → lecții învățate după de am vizitat La Digue
- Atenție! → lucruri importante de care să ții cont (apa învolburată, vesta de salvare, accidentări etc.)
- Am fost acolo → detalii despre vacanța noastră (planificare, ITINERARIU, impresii)
INSULA
La Digue este a patra cea mai mare insulă din arhipelagul Seychelles și se află la 40km de Mahé și 7km de Praslin.
POPULAȚIE
Insula are o populație de ∼2900 locuitori.
ALTITUDINE MAXIMĂ
Cel mai înalt punct al insulei, Nid d’Aigle (333m) se află la ~20 minute de urcare de la punctul Belle Vue. Acesta oferă o priveliște de 360º peste La Digue și insulele vecine.
ECO-CAPITALA
La Digue a început deja să contureze un plan al cărui scop este să atingă pragul de 100% energie verde până în anul 2020. Se dorește ca insula să fie transformată în capitala eco a țării.
DRUMURI
La Digue are drumuri înguste și nu este la fel de aglomerată precum insulele mai mari. Poate fi străbătută la pas sau cu bicicleta.
TRANSPORT PUBLIC
Nu există transport public pe insula La Digue. Te poți deplasa fie pe jos (insula nu este foarte mare), fie cu bicicleta sau cu mașinuțele de golf (golf e-carts/buggy) puse la dispoziție de către unele resorturi (cu tot cu șofer).
Pe de altă parte, imediat cum ajungi în La Digue Marina vei vedea mulți localnici care se oferă să te conducă până la hotel/să îți care bagajul în schimbul unui mic bacșiș.
MAGAZINE
Există foarte puține magazine pe insulă.
ILUMINARE
Întrucât nu există suficienți stâlpi de iluminare pe stradă și bicicletele adesea sunt vechi și nu au faruri, o lanternă sau o frontală îți pot fi de mare ajutor în timpul nopții.
CAZARE
Verifică acest website SeyVillas care prezintă multe oferte de cazare.
COCOTIERI
Nucile de cocos care cad din copac pot cauza vătămări serioase, așa că nu sta fix sub cocotieri.
CURENȚI PUTERNICI
Ai grijă când înoți sau faci snorkeling. Pe anume plaje, la anumite ore, curenții sunt foarte puternici, cu valuri mari.
Respectă avertismentele de pe plajă (panouri care anunță pericolul) și nu te aventura în largul oceanului.
SALVAMARI
Adesea pe unele plaje nu vei găsi atenționări cu privire la siguranța de a te scălda în apă, însă poți aprecia situația la fața locului. Cel mai bine evită să înoți dacă marea este învolburată.
VESTE DE SALVARE
Pe majoritatea insulelor arhipelagului vei ajunge fie cu barca, fie cu feribotul.
Asigură-te că ai la dispoziție o vestă de salvare, mai ales în cazul unor excursii cu bărci mici. Vremea este imprevizibilă și poate porni oricând o furtună când ești în mijlocul mării.
ACCIDENTĂRI
Ai grijă la picioare să nu te accidentezi atunci când pășești în apă și calci pe formațiunile de corali.
MÂNCĂRURI INTERZISE/ILEGALE
Este interzis să consumi carne de delfin, de broască țestoasă sau coco de mer. În trecut acestea erau permise, însă astăzi este ilegal să le consumi. Dacă ți se oferă așa ceva, refuză să mănânci. În acest fel nu încurajezi o practică greșită care pune în pericol acele specii de plante și animale.
MUSCULIȚE DE NISIP
Pentru a evita să fii înțepat de musculițele de nisip, folosește un prosop mai gros sau o saltea când stai la plajă pe nisip. Poți de asemenea folosi spray-uri speciale anti-insecte.
CARDURI BANCARE
Pe insulă La Digue există numai 4 ATM-uri, iar plata cu cardul este rar acceptată înafara complexelor hoteliere.
LOCAȚIE
Insula La Digue în arhipelagul Seychelles.
DURATA & LUNA
O săptămână în aprilie.
TRANSPORT
Bilete de avion către Seychelles cumpărate de pe momondo.com. Am ales un zbor Qatar Airlines din București cu o escală în Doha.
Drumul de pe insula Mahé (debarcaderul Victoria) până pe La Digue (mai multe informații aici) l-am parcurs cu un catamaran de mare viteză (feribot Cat Cocos).
Pe insula La Digue ne-am deplasat pe jos și cu bicicleta (rent a bike).
CAZARE
Pensiune The Rising Sun Guesthouse (booking.com).
COSTURI
Bilet de avion → costul depinde de data și orașul de plecare.
Feribot de mare viteză → 122 euro/persoană/dus-întors de la Victoria jetty la La Digue Marina.
Pensiune → 150 euro/camera dublă/noapte (mic dejun și cină incluse).
Închiriere de bicicletă → 100 SCR/bicicletă/zi (≅ 7-10 euro).
IMPRESII
La Digue a fost cea mai frumoasă destinație exotică pe care am văzut-o până acum.
Acest loc este un paradis tropical (peisaje spectaculoase cu nisip fin și vegetație luxuriantă care acoperă toate dealurile insulei).
Pe de altă parte, am fost dezamăgiți să găsim acea insulă mult mai zgomotoasă și poluată în 2017 în comparație cu 2015 când nu exista nici o mașină acolo. Este păcat de tot ce se întâmplă pentru că în acest fel insula își va pierde din farmecul inițial!
Rising Sun Guesthouse a fost o opțiune convenabilă de cazare, iar cina a fost fantastică de fiecare dată (mâncare creolă). Yummy!
Itinerariul de 7 zile pe care l-am urmat a fost următorul și include vizite la aproape toate plajele de pe insula La Digue:
ZIUA 1
- aterizare pe insula principală, Mahé
- feribot de la Victoria jetty până la La Digue Marina (cu o oprire la Praslin)
- cazare la Rising Sun Guesthouse
ZIUA 2
-
plaja Anse la Réunion
-
gradina complexului La Digue Island Lodge
-
prânz la restaurantul complexului La Digue Island Lodge
-
biserica Notre Dame de l’Assomption
-
plaja Anse Songe
-
plaja Grand l’Anse
ZIUA 3
-
plaja Anse Union
-
parcul l’Union Estate
-
plaja Anse Source d’Argent
-
apus de soare admirat de pe plaja Anse Severe
ZIUA 4
- rezervația La Digue Veuve
- plaja Grand Anse
- plaja Petite Anse
- plaja Anse Cocos
ZIUA 5
- plaja Anse Severe
- plaja Anse Patates
- plaja Anse Gaulettes
- plaja Anse Grosse Roche
- plaja Anse Banane
- plaja Anse Fourmis
ZIUA 6
- cu bicicleta până la plaja Anse Fourmis
- plaja Anse Caïman
ZIUA 7
- vârful Nid d’Aigle
- satul La Digue
- apus de soare privit de pe plaja Anse Severe
Ziua următoare
ZIUA 1
- aterizare pe insula principală, Mahé
- feribot de la Victoria jetty până la La Digue Marina (cu o oprire la Praslin)
- cazare la Rising Sun Guesthouse
Aeroportul internațional din Seychelles se află pe insula cea mai mare, Mahé. Pe aceeași insulă este și capitala țării, Victoria. Imediat cum cobori din avion vei simți o briză fierbinte datorată climatului tropical.
Pentru a ajunge de la aeroportul internațional pe insula La Digue există 3 opțiuni (menționate mai jos). Noi am ales prima varianta, iar feribotul ne-a costat 122 euro/persoană dus-întors până la La Digue Marina.
1. Cu feribotul (50-60 min până pe insula Praslin unde se oprește să preia și alți pasageri, însă nu trebuie să te dai jos; apoi 15 min de la Praslin la insula La Digue):
De la aeroport poți lua fie un shuttle, fie un taxi (în jur de 50 euro cursa) pentru a ajunge la debarcaderul din Victoria de unde vei lua feribotul. În mod normal shuttle-ul poate fi folosit doar de către cei care și-au organizat vacanța prin intermediul unei agenții de turism.
Dacă vrei să îți rezervi transferul de la aeroport la feribot poți apela la operatorul local, Cat Cocos. Rezervarea trebuie făcută în avans. Shuttle-ul lor pleacă de la aeroportul Mahé în fiecare zi la 09:00 și 15:00, iar duminica și la 08:0. Dacă avionul tău ajunge prea devreme în Seychelles poți alege fie să stai în aeroport și să aștepți shuttle-ul, fie să mergi în Victoria cu un taxi și să aștepți acolo până la ora de plecare a feribotului.
Programul Cat Cocos este următorul:
2. Cu avionul până în Praslin (durata zborului este de 15 min cu compania Air Seychelles), apoi cu taxi/autobuz până la portul din Praslin și ulterior cu feribotul până în La Digue (15 min).
3. Cu elicopterul direct în La Digue (20 min).
Noi am stat 7 nopți la Rising Sun Guesthouse pe coasta de vest a insulei La Digue.
A fost aproape noapte când am ajuns în La Digue după ce în ziua respectivă merseserăm cu 2 avioane, un autobuz și un feribot. În Seychelles apusul soarelui este în jur de ora ~6 pm așa că nu am apucat să vizităm nimic în ziua respectivă.
ZIUA 2
ITINERARIU:
-
plaja Anse la Réunion
-
gradina complexului La Digue Island Lodge
-
prânz la restaurantul complexului La Digue Island Lodge
-
biserica Notre Dame de l’Assomption
-
plaja Anse Songe
-
plaja Grand l’Anse
Itinerariul din acea zi a avut ∼10 km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~3h. Însă totul depinde de cât de repede mergi și de câte opriri faci.
SFAT– Descarcă harta MapsMe pentru Seychelles când ești conectat la o rețea Wi-Fi.
Plaja Anse La Réunion nu este departe de Rising Sun Guesthouse. Este un loc destul de liniștit, aproape gol în majoritatea timpului, exceptând zonele în care se află alte pensiuni. Anse La Réunion este cea mai lungă plajă de pe insulă, așa că poți găsi mereu un colț în care să fii singur ca să te poți bucura în intimitate de peisaj sau să poți medita.
Plaja Anse La Réunion
- se află pe coasta de vest a insulei
- aproape de multe locuri de cazare (unul dintre acestea este La Digue Island Lodge)
- nu este aglomerată
- apa nu este adâncă; în plus, marea este calmă și nu sunt curenți puternici
- umbră naturală
- potrivită pentru familii
- există multe facilități în zonă (restaurante, magazine, debarcader)
Imediat lângă plaja Anse La Réunion se gasește resortul La Digue Island Lodge. Acesta este format din multe cabane înconjurate numai de verdeață și flori. Prețul pe noapte la o cabană de genul acela este mult mai ridicat decât la un guesthouse, însă cu siguranță merită experiența.
Gradina și restaurantul resortului La Digue Island Lodge
- situate imediat lângă plaja Anse Réunion
- acces gratuit chiar dacă nu ești cazat la resort
- căbănuțe situate de-a lungul plajei
- vegetație luxuriantă
- gradina este foarte curată și frumos amenajată
- restaurantul Marmit se află chiar pe plajă și oferă o priveliște spectaculoasă la apus
Notre Dame de l’Assomption este singura biserică de pe insulă. Interiorul este foarte simplu, vopsit în alb, nu are ferestre cu geam, iar pe pereți sunt montate multe ventilatoare.
Biserica Notre Dame de l’Assomption
- biserică Romano-Catolică situată imediat lângă plaja Anse Réunion
- fondată în 1853
După ce traversezi insula trecând prin zona de case ale localnicilor, în partea de sud-est vei ajunge la o plajă micuță numită Anse Songe. Porțiunea de final către această plajă este reprezentată de o potecă foarte îngustă, pustie, având de-o parte și de alta numai vegetație bogată. Ne-am simțit însă în siguranță chiar dacă nu am avut ghid. Îți recomand să mergi până acolo. Este absolut spectaculos cum la sfârșitul potecii, ascunse de vegetație, stau mărețe niște blocuri mari de piatră ca niște străjeri care își apără comoara, și anume plaja Anse Songe. Nouă ne-a plăcut foarte mult acel loc pentru că este foarte sălbatic și îți dă sentimentul de pace și liniște.
Plaja Anse Songe
- situată pe coasta de sud-est a insulei
- se gasește la 15 min de plaja Grand Anse
- plajă mereu pustie
- apa este foarte adâncă și nu este indicat să te aventurezi în ocean
- peisaj pitoresc (blocuri de piatră, nisip fin și vegetație luxuriantă)
Imediat după Anse Songe se află plaja Grand L’Anse, la fel de izolată ca și prima și oferind același peisaj pitoresc. Oceanul este destul de învolburat și adânc în această zonă, cu curenți puternici și multe pietre pe fundul apei, așa că cel mai bine este să eviți să înoți. Noi am preferat să admirăm natura și am capturat niște poze foarte drăguțe aproape de apusul soarelui.
SFAT– Asigură-te că părăsești plajele Anse Songe și Grand L’Anse înainte de ora 6 p.m. când se întunecă. Drumul nu este luminat și trebuie să traversezi o zonă cu vegetație foarte bogată. Ar fi bine să ai cu tine o lanternă.
Plaja Grand l’Anse
- a nu fi confundată cu plaja Grand Anse
- localizată pe coasta de sud-est a insulei, vecină cu plaja Anse Songe (care se gasește în nordul ei)
- accesul se face trecând întâi pe la plaja Anse Songe
- foarte similară cu Anse Songe: sălbatică, pustie, multe blocuri de rocă, apă adâncă
- locul perfect pentru relaxare (ascultând sunetul oceanului), admirarea naturii sau pentru o sesiune foto
ZIUA 3
ITINERARIU:
-
plaja Anse Union
-
parcul l’Union Estate
-
plaja Anse Source d’Argent
-
apus de soare admirat de pe plaja Anse Severe
Itinerariul din acea zi a avut ∼13 km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~3.5h.
L’Union Estate este un patrimoniu național al insulei La Digue. În 2017 intrarea în rezervație ne-a costat 115 SCR și ne-a permis să ajungem și la plaja Anse Source d’Argent. Unii turiști preferă însă să ajungă la faimoasa plajă mergând paralel cu țărmul, direct prin apă. Totuși, din cauza căldurii și a lipsei de umbră, cel mai indicat ar fi să plătești intrarea în parc și de acolo să mergi prin rezervație până la plaja atât de celebră.
În rezervație am văzut plantația de cocotieri, broaștele țestoase gigant, plaja Anse Union și, după cum menționam mai sus, am trecut și pe la una dintre cele mai faimoase și fotografiate plaje din lume, Anse Source d’Argent. Tot acolo am văzut și un cimitir vechi unde sunt îngropați primii locuitori ai insulei. Cel mai tare m-au impresionat blocurile uriașe de granit, Giant Union Rock, care fac din acel parc un loc unic și spectaculos. Acele roci ocupă o suprafață de 4.000 m² și se estimează că au în jur de 700 milioane de ani vechime.
Rezervația L’Union Estate
- taxa de intrare pentru vizitatori este de 115 SCR/zi
- fostele plantații de cocotieri și vanilie reprezintă un element principal în istoria insulei
- poți vedea copra, miezul uscat de nucă de cocos folosit ca materie primă pentru obținerea uleiului de cocos (proces care a avut loc până în anii ’80)
- până ca uleiul de palmier să cucerească piața, cel de cocos a fost folosit secole întregi în bucătării
Intersectând râul La Mare Soupape, plaja Anse Union nu este la fel de faimoasă precum plajele vecine. Cu toate acestea, pe plajă poți găsi extrem de multă liniște și este potrivită pentru familii pentru că apa nu este adâncă.
Plaja Anse Union
- localizată pe coasta de vest a insulei (lângă domeniul l’Union Estate)
- goală în majoritatea timpului
- apa are nivel jos, cu valuri mici și curenți foarte slabi (protecția este dată de bariera de corali)
- umbră naturală
- facilități disponibile în zonă (satul este la ~5 minute distanță)
- loc bun pentru a învăța să practici snorkelingul pentru că apa este clară
Plaja Anse Source d’Argent este destul de aglomerată datorită unicității ei (o combinație armonioasă între formațiunile stâncoase de granit de la țărm, vegetația luxuriantă, nisipul fin și perfect și apa turcoaz a mării). Chiar la intersecția dintre Anse Union și Anse Source d’Argent se află un loc ascuns în spatele blocurile de granit, cu vedere la ocean, unde cuplurile se căsătoresc sub o arcadă de frunze de palmier.
Pe plaja Anse Source d’Argent îi poți găsi și pe cei de la Crystal Water Kayaks, o companie care pune la dispoziția turiștilor tururi cu caiace 100% transparente, în așa fel încât să poți descoperi viața marină de la suprafața oceanului. Pe aceeași plajă se găsește și Fruita Cabana Bar, un bar în aer liber unde poți savura un suc natural proaspăt sau un platou de fructe.
Plaja Anse Source d’Argent
- cea mai faimoasă atracție a arhipelagului datorită frumuseții sale naturale
- localizată în partea de sud-vest a insulei
- accesul se face prin rezervația l’Union Estate
- plajă foarte aglomerată (evită să o vizitezi între orele 10.00 și 17.00 pentru că atunci atunci vin majoritatea turiștilor)
- apă cristalină, deloc adâncă
- umbră naturală
- facilitățile se găsesc chiar în apropiere de intrarea pe plajă
- perfectă pentru înot și snorkeling (în timpul fluxului)
Dacă vrei să admiri apusul de soare îți recomand să mergi pe plaja Anse Severe și vei avea parte de un spectacol cromatic al cerului.
ZIUA 4
ITINERARIU:
- rezervația La Digue Veuve
- plaja Grand Anse
- plaja Petite Anse
- plaja Anse Cocos
Itinerariul din acea zi a avut ∼10 km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~3h.
SFAT– Când mergi către sau când te întorci de la Anse Cocos alege poteca care trece pe la Grand Anse. Nu încerca alte poteci pentru că acestea din urmă sunt nemarcate, acoperite de vegetație și este foarte dificil să te pierzi prin jungla densă.
Rezervația Veuve este un loc în care te poți bucura de umbra naturală a copacilor înalți. Poate fi parcursă la pas destul de repede pentru că nu este foarte mare. Cărările sunt bătătorite așa că nu este periculos să te rătăcești.
SFAT– În rezervație se găsesc multi țânțari. Un spray anti-țânțari ți-ar prinde foarte bine.
Rezervația Veuve
- rezervație creată special pentru a proteja habitatul sălbatic și multe plante care sunt endemice în Seychelles
- localizată pe coasta de vest a insulei; se întinde pe o suprafață de 21 hectare
- deschisă oficial în anul 1982
- există un centru de informare la intrarea principală (este de altfel și singura agenție de mediu de pe La Digue)
- poate fi explorată cu sau fără ghid; pentru a beneficia de un ghid este nevoie de rezervare în avans
- deschisă de Luni-Vineri de la 8.00 am – 4.00 pm
Dacă ajungi vreodată în Seychelles, pe drumul către plaja Grand Anse vei întâlni unul dintre cele mai originale baruri, Coco Sun Fruit Cabana.
Un tânăr a colectat obiectele găsite pe plajele din preajma casei și le-a folosit pentru a-și decora propriul bar în aer liber unde vinde sucuri proaspete și platouri cu fructe. Am apreciat foarte mult ingeniozitatea lui și faptul că pe lângă găsirea unei surse de venit, a ajutat și la protejarea mediului înconjurător.
Plaja Grand Anse surprinde turiștii prin apa turcoaz, clară și nisipul perfect. Totuși, în acea zonă poate fi destul de periculos să te aventurezi în ocean din cauza valurilor puternice. De asemenea, nu există foarte multă umbră naturală așa că devine epuizant să stai foarte mult sub soarele arzător.
Plaja Grand Anse
- localizată în partea de est a insulei
- accesul se poate face pe jos sau cu bicicleta
- puțini vizitatori
- foarte periculoasă pentru înot (apă adâncă și curenți puternici)
- lipsa umbrei
- există o mică cabană care vinde băuturi pe plajă
- peisaj exotic
La 15 minute de mers pe jos de la Grand Anse se găsește o altă plajă similară, dar mai liniștită și pustie, Petite Anse.
Plaja Petite Anse
- localizată pe coasta de est a insulei
- accesul se face pe jos trecând întâi pe la Grand Anse
- plajă sălbatică cu puțini vizitatori
- este recomandat să eviți să înoți acolo din cauza curenților puternici
- umbră oferită de copaci și de adăposturile construite pe plajă din frunze de palmier
- locație liniștită care oferă un peisaj minunat
Cea de-a treia plajă, Anse Cocos, ne-a cucerit datorită piscinelor naturale cu apă joasă care sunt ascunse după blocurile de granit. Pentru a ajunge la această plajă am trecut prin jungla care pornește de la Grand Anse și trece pe la Petite Anse. Tot drumul durează în jur de 45-60 minute, în funcție de câte opriri faci. Dacă vrei, poți cumpăra un tur cu ghid pentru a ajunge la Anse Cocos. Robert Agnes este un ghid local extrem de cunoscut pe La Digue. Totuși, nu e neaparată nevoie de ghid pentru acea drumeție pentru că poteca este destul de ușoară și vei găsi și alți oameni pe traseu pentru a cere indicații dacă este nevoie.
Plaja Anse Cocos
- plajă izolată situată pe coasta de est a insulei
- accesul se face pe jos (există o potecă care pornește de la Grand Anse și durează 45 minute sau o altă potecă care pornește de la Anse Fourmis din nord, însă pentru cea din urmă este recomandat un ghid pentru că zona este foarte sălbatică și pe alocuri periculoasă)
- puțini vizitatori
- este periculos să înoți, însă există o piscină naturală ferită de valuri datorită blocurile mari de granit
- puțină umbră oferită de copaci
- facilitățile se găsesc la ~45 minute distanță (pe plaja Grand Anse)
- peisaj spectaculos și potrivit pentru o sesiune de fotografie
Urmărește video-ul de mai jos realizat de cei de la Seychelles.cc pentru a te familiariza cu traseul de la Grande Anse la Anse Cocos.
https://www.youtube.com/watch?v=kpB15Sddo_g
ZIUA 5
ITINERARIU:
- plaja Anse Severe
- plaja Anse Patates
- plaja Anse Gaulettes
- plaja Anse Grosse Roche
- plaja Anse Banane
- plaja Anse Fourmis
Itinerariul din acea zi a avut ∼12 km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~3.5h.
Coasta de nord a insulei La Digue este adesea traversată cu bicicleta. Există un drum pavat care merge paralel cu plaja până la Anse Fourmis.
Mergând către nord vei ajunge întâi la plaja Anse Severe de la care poți admira în depărtare a doua insulă ca mărime din Seychelles, Praslin. Pe lângă turiști, sunt mulți localnici care vin adesea aici după-masa împreună cu familia pentru o baie în ocean sau pentru a admira răsăritul.
Plaja Anse Severe
- localizată pe coasta de nord a insulei
- access ușor datorită drumului din imediata apropiere
- se poate ajunge pe jos, cu mașina sau cu bicicleta
- are vizitatori pe parcursul întregii zile (cu excepția dimineții)
- plajă protejată datorită barierei de corali și roci; apa nu este adâncă, nu sunt curenți puternici ceea ce o face potrivită pentru familiile cu copii, pentru înot și pentru snorkeling
- umbră naturală
- numeroase facilități în vecinătate
- peisaj spectaculos, mai ales în timpul apusului de soare
Urmărind drumul din nord, imediat după Anse Severe se află următoarea plajă, Anse Patates.
Plaja Anse Patates
- plajă liniștită aflată pe coasta de nord a insulei
- acces ușor datorită drumului din imediata apropiere
- puțini vizitatori
- lipsește bariera de corali ceea ce face ca apa să se adâncească foarte repede și curenții să fie puternici (mare atenție când faci snorkeling)
- umbră naturală
- acces la numeroase facilități din zonă
Anse Gaulettes este o plajă foarte îngustă, destul de izolată, însă liniștită. Chiar lângă plajă se află o galerie de artă. Autorul picturilor, George Camille, s-a născut în Seychelles și a studiat la un colegiu de artă în Londra.
© Sursă imagine: Cont de Facebook al lui George Camille Gallery
Plaja Anse Gaulettes
- plajă mică situată pe coasta de nord a insulei
- accesul se face de la drumul principal care merge paralel cu plaja
- plajă goală mai mereu și care dispare când are loc fluxul
- puțină umbră naturală
- elementul specific este zidul de piatră care se întinde de-a lungul plajei
- facilități: un bar mic din apropiere (cel de pe plaja Anse Grosse Roche)
- există o galerie de arta în partea de sud a plajei, George Camille Gallery
- zonă foarte periculoasă pentru înot din cauza curenților puternici (potrivită însă pentru bronzare)
Imediat spre sud se găsește plaja Anse Grosse Roche cu uriașul bloc de piatră celebru datorită filmului “Crusoe” din 1987 (cu Aidan Quinn în rolul principal).
Plaja Anse Grosse Roche
- plajă liniștită și destul de pustie care se găsește pe coasta de est a insulei
- acces ușor datorită drumului din imediata apropiere
- umbră naturală
- există un bar chiar la intrarea pe plajă
- elemental specific este blocul mare de piatră care a apărut în filmul “Crusoe”
- apa nu este foarte adâncă, însă valurile sunt mari în timpul alizeelor
Următoarea plajă este Anse Banane. De obicei plaja este goală din cauza nisipului deloc fin și a coralilor aflați la mal. Turiștii preferă să meargă la micul restaurant creol din zonă, Chez Julie. Atmosfera de la restaurant este una foarte relaxată și mâncarea foarte gustoasă (recomandări: file de pește la grătar sau salată de caracatiță).
Plaja Anse Banane
- situată pe coasta de nord-est a insulei
- accesul se face direct de la drumul de coastă
- puțini vizitatori (majoritatea vin la restaurantul din apropiere, Chez Julie)
- umbră naturală
- elemente specifice: oferă o priveliște asupra celorlalte insule vecine (Felicité, Marianne, Grande Soeur și Petite Soeur), iar nisipul nu este deloc fin
- nu este potrivită pentru înot și snorkeling
Urmărind drumul de coastă până la capăt, în partea de est a insulei vei ajunge la plaja Anse Fourmis. Elementul reprezentativ al acesteia este palmierul care stă aproape paralel cu pământul. În trecut, de palmier era atârnat un leagăn. Locul acela este perfect pentru relaxare și multi preferă să vină aici pentru o sesiune de bronz.
Plaja Anse Fourmis
- localizată pe coasta de est a insulei
- acces ușor pe jos sau cu bicicleta
- adesea este goală
- umbră naturală (ceea ce o face potrivită pentru familii)
- facilități în zonă (la 5 minute, pe plaja Anse Banane)
- de aici pornește o cărare care merge până la Anse Cocos (în partea de sud a insulei)
- apa este destul de adâncă și curenții puternici, ceea ce o face nepotrivită pentru înot și snorkeling
- locul potrivit pentru a te bronza
ZIUA 6
ITINERARIU:
- cu bicicleta până la plaja Anse Fourmis
- plaja Anse Caïman
Itinerariul din acea zi a avut ∼13 km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~2.5h.
Nu este posibil să faci înconjurul complet al insulei cu bicicleta. Drumul se termină la plaja Anse Fourmis. Poți lăsa bicicleta acolo și îți poți continua drumul pe jos prin pădurea luxuriantă până la plaja Anse Caïman. Pentru noi aceea a fost cea mai dificilă, dar în același timp una dintre cele mai interesante experiențe trăite pe insula La Digue. Dacă vrei să ajungi și tu acolo, asigură-te că ai cu tine suficientă apa de băut și ceva de mâncare.
Drumul care merge la plaja Anse Caïman nu este marcat. Nu este cel mai ușor traseu de urmat pentru că poteca fie este acoperită de vegetație, fie trebuie să escaladezi blocurile de piatră pe care le întâlnești în cale. Dacă nu ai experiență cu astfel de trasee sau dacă ești singur, cel mai bine este să fii însoțit de un ghid local. De asemenea, nu uita să porți încălțămintea potrivită!
Toate ca toate, drumeția până la Anse Caïman oferă niște peisaje absolut spectaculoase. Odată ce ai ajuns pe plajă, te vei putea bucura (cel mai probabil) în intimitate de natura perfectă si de sunetul oceanului.
Plaja Anse Caïman
- localizată pe coasta de est a insulei
- nu există un drum pavat care să conducă la plajă, ci două cărări prin pădure, ceea ce face accesul la această plajă destul de dificil (mai ales dacă vii din nord de la Anse Fourmis; dacă alegi să vii de la Anse Cocos, atunci accesul este mult mai ușor pentru că nu va mai trebui să escaladezi/să treci pe sub blocurile de piatră)
- plajă foarte izolată
- umbră naturală
- nici o facilitate în zonă (asigură-te că ai cu tine suficientă apă de băut și ceva fructe/snacks-uri de mâncat)
- nu este potrivită pentru înot (apă adâncă și mulți bolovani)
- potrivită pentru snorkeling (unul dintre cele mai bune locuri de văzut țestoasele) și fotografie
Cel mai dezamăgitor lucru pe parcursul drumeției până la Anse Caïman a fost faptul că am găsit foarte multe sticle de plastic aduse de ocean și blocate printre blocurile de piatră. Am încercat să colectăm în rucsac cât de multe am putut și le-am dus la cel mai apropiat coș de gunoi.
Noi, oamenii, suntem 100% responsabili de mediul în care trăim. Acțiunile și obiceiurile noastre greșite au repercusiuni grave asupra planetei. Hai să conștientizăm acest lucru și să ne schimbăm odată atitudinea!
ZIUA 7
ITINERARIU:
- vârful Nid d’Aigle
- satul La Digue
- apus de soare privit de pe plaja Anse Severe
Itinerariul din acea zi a avut ∼ 9km lungime și drumul dus-întors ne-a luat ~3h.
Nid d’Aigle este cel mai înalt punct de pe insula La Digue. Îți recomand să începi urcarea dimineața devreme pentru a evita căldura copleșitoare. Până foarte aproape de vârf (la Belle Vue, cu ~20 min înainte de vârf) ai putea ajunge inclusiv cu bicicleta. Însă majoritatea bicicletelor puse la dispoziție pentru închiriere nu sunt în cea mai bună formă, așa că evită să le folosești când drumul este în pantă/cu serpentine (cum este cel până la Belle Vue).
După cum menționam, puțin înainte de Nid d’Aigle este Belle Vue. Urcarea până aici nu este cea mai dificilă, dar nici cea mai ușoară pentru cei care nu au condiție fizică (panta este destul de înclinată). Adevarata urcare începe însă de la Belle Vue.
SFAT– Ai griă să nu te rătăcești pe porțiunea dintre Belle Vue și Nid d’Aigle!
Poteca dintre Belle Vue și Nid d’Aigle nu este marcată și sunt puține zone cu umbră naturală. De aceea este indicat să nu subestimezi traseul. În cazul nostru, aplicația MapsMe ne-a oferit indicații mult mai prețioase față de GoogleMaps, indicații care ne-au ajutat să nu ne abatem de la traseu. Ca să ajungi pe vârf trebuie să mergi pe poteca îngustă care începe imediat în spatele restaurantului de la Belle Vue. După aproape 10 minute vei ajunge la o intersecție pe o porțiune de creastă. În acel punct cotește la dreapta și urmărește poteca pentru încă ~10 minute până ajungi la Nid d’Aigle. Nu există nici un marcaj pe vârf, însă de sus vei putea vedea în depărtare insulele Praslin, Felicité și Marianne. Când cobori de pe vârf, poți alege o altă potecă care duce în direcția nord până la intersecția cu drumul principal din sat. Este de asemenea posibil ca de pe vârf să cobori până la Anse Cocos (~90 minute), însă în acest caz este recomandat să fii însoțit de un ghid pentru că poteca este acoperită de vegetație și te poți rătăci.
Atmosfera în satul La Digue este foarte liniștită, iar casele sunt separate unele de altele prin multă vegetație.
Iată cum arată o zi obișnuită din viața localnicilor: o femeie gătește pe plajă, câțiva copii se joacă în nisip, iar pescarii pregătesc o barcă (pescuitul este una dintre activitățile lor principale).
Ca o scurtă concluzie, La Digue este (până acum) insula noastră preferată din arhipelagul Seychelles. Acolo am găsit cea mai liniștită atmosferă și cel mai spectaculos peisaj.
Urmărește în continuare postările #IDRTravel pentru a descoperi minunatul arhipelag Seychelles și multe alte locuri frumoase de pe pământ.
Alte articole despre Seychelles: Tot ce trebuie să știi înainte să mergi în Seychelles și Top 10 lucruri de făcut în Praslin.
Surse externe: [seyvillas.com]